Rippikoulu huipentuu konfirmaatiomessuun

Konfirmaatiomessussa nuori tunnustaa sen uskon, johon hänet on kastettu ja johon hän on saanut rippikoulussa opetusta. Konfirmaatiosta alkaa itsenäinen elämä seurakunnan jäsenenä. Konfirmaatio antaa oikeuden toimia kummina, käydä itsenäisesti ehtoollisella ja solmia kirkollisen avioliiton.

Konfirmaatiossa kummit ovat mukana siunaamassa nuorta. Jos yhteys kummeihin on syystä tai toisesta katkennut, nuori voi pyytää siunaajaksi konfirmaatioon jonkun hänelle läheisen aikuisen. Mikäli nuori haluaa, voi rippikoululeirin työntekijät ja isoset pyytää omiin juhliin tervehdyskäynnille.

Myös aikuisrippikoulun käynyt konfirmoidaan. Konfirmaatio voidaan suorittaa yksityisesti tai messun yhteydessä. Asia sovitaan aikuisrippikoulua pitävän papin kanssa.

Rippikoulu kengät
Nuoret ehtoollisella

Rippijuhlia vietetään rippikoulun käyneen ja konfirmoidun nuoren kunniaksi. Nuorelle rippijuhlat ovat tärkeä aikuistumisjuhla.

Rippijuhlien järjestäminen

Konfirmaatio on osa ehtoollisjumalanpalvelusta eli messua. Konfirmaatiota vietetään joko sunnuntain messun yhteydessä tai omana erillisenä messunaan. Konfirmaatiomessu kestää yleensä 1-2 tuntia. Kirkot ovat konfirmaatiomessuissa usein hyvin täynnä, joten paikalla kannattaa olla ajoissa.

Konfirmaatio tapahtuu jumalanpalveluksessa

Rippikoulu on puolen vuoden mittainen tutustuminen seurakuntaan ja kristilliseen uskoon. Usein rippikoulu käydään sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena.

Rippikoulu edeltää rippijuhlia

Kummius on kirkon ja vanhempien antama luottamustehtävä. Kummeja tulee olla vähintään kaksi. Poikkeustapauksessa riittää myös yksi kummi. Päätöksen tekee oman seurakunnan kirkkoherra.

Kummien valinta ja tehtävät

Rikoksen uhrien ja tekijöiden parissa työskentelee satoja vapaaehtoisia tukihenkilöitä.

Vapaaehtoiseksi auttajaksi?