Hautaan siunaaminen

Kaikki kirkon jäsenet siunataan hautaan. Myös kirkkoon kuulumaton vainaja voidaan siunata kristillisesti hautaan, jos se on ollut hänen toiveensa. 

Siunaustilaisuuden aika, paikka, siunaava pappi ja kanttori varataan Kyyjärven kirkkoherranvirastosta, yhteystiedot löydät täältä. Samalla keskustellaan myös hautapaikasta tai tuhkaukseen liittyvistä asioista. (tuhkauksesta lisää tietoa saatavissa täältä, krematorio.fi)

Hautaan siunaaminen tapahtuu yleensä siunauskappelissa.  Kaikkiin siunaustilaisuuksiin tarvitaan arkunkantajat. Usein kantajat löytyvät saattojoukosta. Tarvittaessa seurakunta voi olla apuna vapaaehtoisten arkunkantajien löytämisessä.. 

Pappi ottaa omaisiin yhteyttä ennen siunaustilaisuutta ja sopii tapaamisen, jossa käydään läpi siunaustoimituksen, hautaan laskun ja muistotilaisuuden vaiheet. Papin kanssa voidaan valita myös siunaustilaisuudessa laulettavat virret. Muista musiikkitoiveista on syytä keskustella kanttorin kanssa. 

Siunaustilaisuudessa voit luottaa papin, suntion ja kanttorin ammattitaitoon. He johtavat ja opastavat läpi tilaisuuden. 

Muistotilaisuus

Muistotilaisuudessa sukulaisilla ja ystävillä on mahdollisuus muistella vainajaa, ilmaista kiitollisuutta yhteisestä ajasta hänen kanssaan ja lohduttaa toisiaan surussa.

Yleensä joku omaisista esittää haudalla kutsun muistotilaisuuteen. Siitä voidaan ilmoittaa myös sanomalehden kuolinilmoituksen yhteydessä tai henkilökohtaisesti etukäteen.

Muistotilaisuus voidaan järjestää esimerkiksi kirkon sivusalissa,monitoimitalolla tai muussa sopivassa tilassa. Muistotilaisuuden viettämiseen ei ole virallista kaavaa. Yleensä tilaisuudessa on ruoka- tai kahvitarjoilu. Virsien laulaminen ja muistosanat sopivat tilaisuuden luonteeseen. 

Mikäli toivotte siunaavan papin tai kanttorin osallistuvan muistotilaisuuteen, olisi siitä hyvä kertoa jo varatessa aikaa siunaukselle. Pappi sekä kanttori osallistuvat muistotilaisuuteen, jos se on päivän muiden työtehtävien puolesta mahdollista.  

Hautajaisten jälkeen

Siunauksen jälkeisenä sunnuntaina vainajan nimi luetaan jumalanpalveluksessa ja hänelle sytytetään muistokynttilä. Esirukouksessa rukoillaan vainajan ja omaisten puolesta. 

Suru ei pääty hautajaisiin. Seurakuntamme työntekijät ovat surevia varten myös hautajaisten jälkeen. Ota rohkeasti yhteyttä.  

Pyhäinpäivän hartaudessa luetaan kaikki edellisen pyhäinpäivän jälkeen poisnukkuneiden seurakuntalaisten nimet. 

     Muistilista hautajaisten järjestelyä varten

 • hautauslupa, joka saadaan terveydenhoitohenkilökunnalta 
 • suruliputus 
 • kuolinuutinen lehteen (omainen tai hautaustoimisto hoitaa) 
 • yhteydenotto vainajan kotiseurakunnan kirkkoherranvirastoon, jossa  sovitaan hautaan siunaamisen aika ja paikka, siunauksen toimittava pappi ja kanttori, muistotilaisuuden paikka, sanomakellojen soitto sekä vainajan muistaminen jumalanpalveluksessa 
 • hautapaikan varaus
 • hautaustavan valinta
 • kuolinilmoitus lehteen (ei välttämätön)
 • hautaukseen liittyviä asioita: arkku tai uurna, vainajan kuljetukset, kukat, kantajat 
 • muistotilaisuuden järjestäminen; paikka, ohjelma, tarjoilu 
 • ilmoitus Kansaneläkelaitokselle etuuksien lakkauttamisesta
 • hautamuistomerkki ja haudan hoito 
 • kuolinpesä ja perunkirjoitus

Onko perhettänne kohdannut suru, vakava sairaus tai kuolema? Otamme osaa. Seurakunnan työntekijät ovat kuulolla kun haluat jonkun keskustelukumppaniksi tai vain vierellesi tämän kaiken keskelle. 

Suru, kriisi

Pyhäinpäivänä sytytetään kynttilät vuoden aikana kuolleiden muistolle.
Pyhänpäivänä sytytämme kynttilät vuoden aikana kuolleiden muistoksi
Kirkonkello

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Ennen hautajaisia

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys