Hautaan siunaaminen

Kaikki kirkon jäsenet siunataan hautaan. Myös kirkkoon kuulumaton vainaja voidaan siunata kristillisesti hautaan, jos se on ollut hänen toiveensa. 

Siunaustilaisuuden aika, paikka, siunaava pappi ja kanttori varataan Kyyjärven kirkkoherranvirastosta. Samalla keskustellaan myös hautapaikasta tai tuhkaukseen liittyvistä asioista. 

Hautaan siunaaminen tapahtuu yleensä siunauskappelissa.  Kaikkiin siunaustilaisuuksiin tarvitaan arkunkantajat. Usein kantajat löytyvät saattojoukosta. Tarvittaessa seurakunta voi olla apuna vapaaehtoisten arkunkantajien löytämisessä.. 

Pappi ottaa omaisiin yhteyttä ennen siunaustilaisuutta ja sopii tapaamisen, jossa käydään läpi siunaustoimituksen, hautaan laskun ja muistotilaisuuden vaiheet. Papin kanssa voidaan valita myös siunaustilaisuudessa laulettavat virret. Muista musiikkitoiveista on syytä keskustella kanttorin kanssa. 

Siunaustilaisuudessa voit luottaa papin, suntion ja kanttorin ammattitaitoon. He johtavat ja opastavat läpi tilaisuuden. 

Muistotilaisuus

Muistotilaisuudessa sukulaisilla ja ystävillä on mahdollisuus muistella vainajaa, ilmaista kiitollisuutta yhteisestä ajasta hänen kanssaan ja lohduttaa toisiaan surussa.

Yleensä joku omaisista esittää haudalla kutsun muistotilaisuuteen. Siitä voidaan ilmoittaa myös sanomalehden kuolinilmoituksen yhteydessä tai henkilökohtaisesti etukäteen.

Muistotilaisuus voidaan järjestää esimerkiksi kirkon sivusalissa,monitoimitalolla tai muussa sopivassa tilassa. Muistotilaisuuden viettämiseen ei ole virallista kaavaa. Yleensä tilaisuudessa on ruoka- tai kahvitarjoilu. Virsien laulaminen ja muistosanat sopivat tilaisuuden luonteeseen. 

Mikäli toivotte siunaavan papin tai kanttorin osallistuvan muistotilaisuuteen, olisi siitä hyvä kertoa jo varatessa aikaa siunaukselle. Pappi sekä kanttori osallistuvat muistotilaisuuteen, jos se on päivän muiden työtehtävien puolesta mahdollista.  

Hautajaisten jälkeen

Siunauksen jälkeisenä sunnuntaina vainajan nimi luetaan jumalanpalveluksessa ja hänelle sytytetään muistokynttilä. Esirukouksessa rukoillaan vainajan ja omaisten puolesta. 

Suru ei pääty hautajaisiin. Seurakuntamme työntekijät ovat surevia varten myös hautajaisten jälkeen. Ota rohkeasti yhteyttä.  

Pyhäinpäivän hartaudessa luetaan kaikki edellisen pyhäinpäivän jälkeen poisnukkuneiden seurakuntalaisten nimet. 

Kirkonkello