Alttari mustissa

To 29.3. klo 19 Messu, Tarja Sulkala

Pe 30.3. klo 10 Sananjumalanpalvelus, Tarja Sulkala

Su 1.4. klo 10 Messu, Tarja Sulkala

Kiirastorstaina vietämme kirkossa messua. Messun jälkeen kuulemme Jesajan kirjasta luvun 53, jonka aikana kirkosta sammutetaan valot ja alttari puetaan mustiin. Tilaisuuden lopuksi laulamme yhdessä, käy yrttitarhasta polku.
Kirkkotekstiilien väreillä on sanomansa.

Mitä meille kertoo, kun alttari on puettu mustaan?

Pitkäperjantai on yksi hiljaisen viikon juhlapyhistä. Pitkäperjantai ajoittuu pääsiäistä edeltävälle perjantaille. Se on Kristuksen ristiinnaulitsemis- ja kuolinpäivä. Pitkäperjantai on kirkkovuoden ainoa surujuhla.

Alttarilla on orjantappurakruunu ja punaiset ruusut muistuttamassa meitä Golgatan tapahtumista. Jeesus ristiinnaulitaan ja hän kuolee. Jeesuksen kärsimystie päättyy.

Jeesuksen risti on kristitylle anteeksiantamuksen, sovinnon ja toivon merkki. Jeesus kantoi ristille koko maailman synnin. Hän rakensi sovinnon Jumalan ja ihmisten välille ja avasi tien ikuiseen elämään. Jeesuksen ristinkuolema kutsuu myös meitä rakentamaan rauhaa ja sovintoa toistemme kanssa.

Kirkossa ei ole pitkäperjantaina ehtoollista, vaan vietetään sanajumalanpalvelus. Kellot ja urut vaikenevat. Alttari on vähäeleinen ja liturginen väri on musta. Riisutulla alttarilla on ristiinnaulitun kuva, krusifiksi. Kynttilät on sammutettu ja usein kokonaan poissa. Kukkia ei käytetä lukuun ottamatta viittä punaista ruusua, jotka symboloivat Jeesuksen viittä haavaa.

Kirkko puettuna mustiin