Kyyjärvi

Asutus Kyyjärvelle on tullut Savosta. Ensimmäiset asukkaat tulivat 1550-luvun lopulla järven itärannalle. Pölkit olivat lähteneet Visulahdesta (Mikkelistä). Myöhemmin 1570-luvulla länsirannalle tulivat Nopolat, jotka olivat lähtöisin Juvan Nopolasta. Kyyjärvi tunnettiinkin vanhastaan "Nopola" nimellä. Väestöä muutti myöhemmin myös Pohjanmaan suunnalta tervanpolton myötä. Lintulahden markkinapaikka, teiden risteyspaikassa, tuli 1700-luvun jälkipuolella tunnetuksi. Suomen sodan "Lintulahden taistelu" käytiin 3.7.1808. Siitä on muistona patsas Kyyjärven keskustassa. Kyyjärven kunta itsenäistyi v.1929.

Seurakunta

Kyyjärvi kuului aluksi v.1561 perustettuun Rautalammin seurakuntaan. Myöhemmin Laukaan, Saarijärven ja Karstulan seurakuntiin. Senaatti antoi seurakunnan perustamispäätöken 17.4.1913. Itsenäinen toiminta käynnistyi v.1944 joulukuussa, kun pastori Uuno Halme tuli Kuopion hiippakunnan alaisuudessa käynnistämään seurakunnallista toimintaa Kyyjärvelle. Aluksi kirkkona toimi Evankeliumiyhdistyksen rukoushuone v.1945-53. Kyyjärven kirkko vihittiin käyttöön 12.12.1953. Vuonna 1956 Kyyjärvi siirtyi uuteen perustettuun Lapuan hiippakuntaan

Toiminta

Seurakunnan toiminnan keskuksena on kirkko ja jumalanpalveluselämä. Kirkollisista toimituksista hautaukset toimitetaan pääosin hautausmaalla kappelissa, kasteet kodeissa ja vihkimiset kirkossa. Kodeissa pidetään paljon seurakunnan eri tilaisuuksia: 12 kyläkinkerit, yhteisvastuujuhlat, lähetysjuhlat, seurat. Seurakunnan toimintaa vilkastuttaa herätysliikkeitten toiminta. Paikallistoimintaa on evankelisilla ja vanhoillislestadiolaisilla. Seurakunnan diakonia- ja lähetystyö on vilkasta samoin kuin lapsi- ja nuorisotyö.

Väestö

Kyyjärven seurakunnan väkiluku oli itsenäisen toiminnan alettua vuoden 1945 alussa vajaan 3000 henkilöä. Suurimmillaan se oli 1950-luvun alussa noin 3000 henkilöä. 1950-luvulla alkoi muuttoliike Ruotsiin, joka jatkui aina 1970-luvulle. Suurin osa esimerkiksi Peuralinnan kyläläisistä muutti Ruotsiin. Myöhemmin muuttoliike on suuntautunut Jyväskylän seudulle ja Etelä-Suomeen. Vuonna 1985 väkimäärä oli vielä 2015, mutta v.2008 seurakunnassa oli jäseniä 1400.

Kyyjärven kirkko on valmistunut v.1953

Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura. Piispanmessu Kyyjärven kirkossa 29.9.2013